L’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero organitza un seminari sobre la salut masculina
L’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt de la Universitat de València i el CSIC), amb seu al Palau de Cerveró, presenta el seminari La investigación histórica y el debate actual sobre la salud masculina: el caso de Alemania, el pròxim dimecres 5 de juny, a les 17 hores, en la sala de conferències de l’institut. El seminari, finançat pel Banc Santander, serà impartit per Martin Dinges, director suplent de l’Institut d’Història de la Medicina de la Fundació Robert Bosch (Stuttgart, Alemanya).
Tant en l’esfera pública com en l’àmbit de la investigació científica, la imatge de la salut dels homes és bastant negativa. Per a l’historiador és evident que el discurs actual sobre la salut masculina fa referència amb massa freqüència a una imatge obsoleta i monolítica de la masculinitat. La conferència abordarà la forta influència que sobre la salut masculina té el desenvolupament històric, és el cas de la diferència d’esperança de vida entre homes i dones. Les raons de les diferències de comportament són múltiples i els canvis en la vida professional i el món del treball són molt importants. A més, s’observa una relació variable entre la masculinitat i el comportament de risc que també afectava a la salut dels homes de diverses maneres. Els marcadors de gènere i l’avaluació mèdica de certs comportaments d’alt risc, com fumar, han canviat considerablement al llarg de la història. Els homes solien fer un ús diferent dels serveis mèdics. La història de la salut masculina suposa un contrast respecte a la perspectiva de les ciències de la salut, que se centren principalment en la situació actual.
El professor Dr. Martin Dinges ha estudiat dret, història i ciències polítiques en Colònia, Magúncia, Bonn, Berlín, Bordeus i París. És professor extraordinari d’història moderna en la Universitat de Mannheim. Així mateix, coordina el Grup de Treball d’Investigacions Interdisciplinàries de Masculinitats i Gènere (AIM Gender). L’enfocament de la seua recerca és primordialment històric, tant pel que fa a la salut com al gènere.
Institut d’Història de la Medicina de la Fundació Robert Bosch (Stuttgart, Alemanya): http://www.igm-bosch.de
Grup de Treball d’Investigacions Interdisciplinàries de Masculinitats i Gènere (AIM Gender): http://www.fk12.tu-dortmund.de/AIM_Gender
Publicacions: http://www.igm-bosch.de/content/language1/html/10979.asp