RÀDIOPEDAGOGIES – EPISODI 4 – LESBOS

En el programa d’avui parlarem d’un dels passos fronterers on s’estan vulnerant cada cop més els drets humans fonamentals de les persones que fugen forçadament dels països on han nascut.

El lloc del qual ens referim és Lesbos. Lesbos és una illa que es troba a tan sols 9 km de Turquia i és per aquest motiu que des de fa molts anys que hi arriben persones refugiades en busca de la protecció europea. No obstant, l’any 2015 va ser un punt d’inflexió. La quantitat d’homes, dones, nens i nenes que arribaven fugint, principalment, de la Guerra de Síria i de l’agreujament de la situació a l’Afganistan, entre molts altres països i conflictes, va arribar a 800.000 persones només a l’any 2015. En aquell moment, l’illa només era un lloc de pas i moltes de les persones podien seguir el seu camí cap a països europeus. En aquests últims anys, però, la situació ha canviat. L’acord del 2016 entre la UE i Turquia va convertir les illes gregues en una zona de contenció, sota l’amenaça de ser retornats a Turquia. Al camp de refugiats de Mòria, que es troba a Mitilene, capital de Lesbos, amb una capacitat de 3.000 persones, el passat mes n’hi malvivien més de 13.000.

Durant aquest any 2020, a part de la situació agreujada per la pandèmia de la Covid-19, ja que les mesures higièniques i sanitàries són escasses, el passat 8 de setembre un gran incendi va engolir el camp de Mòria. Milers de persones, entre elles molts infants, es van quedar, durant nombroses nits seguides dormint a la intempèrie, a l’asfalt de la carretera o entre les oliveres dels camps que envoltaven la zona. 

De nou, les respostes tarden a arribar i el govern grec, juntament amb la UE, habiliten un antic camp de tir militar que es troba en una de les platges i hi instal·len el nou camp que diuen ser provisional, però sense presentar cap proposta alternativa. El camp està envoltat de filat espinós i les autoritats gregues no hi permeten l’accés a la premsa ni a les ONG. 

En el programa d’avui podrem comptar amb els testimonis de la Louise, ll’Edu i l’Ali.

Ir a descargar

LLISTA DE TEMES:

  1. Keny Arkana – J’ai Osé

2. Mare nostrum – Jorge da Rocha

3. Tiken Jah Fakoly – Ouvrez les frontières

4. Paco Damas ft. Mónica Molina «Canción para los refugiados» 

Ràdiopedagogies és una producció dissenyada pel Col·lectiu Arremorar i estudiants del Màster Universitari en Professorat d’Educació Secundària de la Universitat de València i realitzada amb l’Associació Alia. Té com a objectiu abordar qüestions relacionades a la investigació social i la pedagogia participativa des d’una perspectiva decolonial i feminista, recollint veus i experiències des de diferents parts del món. En el Màster, aquesta producció es desenvolupa en l’àmbit de l’assignatura “Complements per a la Formació disciplinar de les especialitats de serveis socioculturals i a la comunitat”, impartida per la Professora Donatella Donato. El programa es realitza en el marc del projecte Ràdio per la Igualtat.

Ràdio per la Igualtat és un projecte que consisteix a impartir tallers de ràdio des d’una perspectiva de gènere, feminista, decolonial i interseccional dirigits a grups de persones joves de les últimes etapes de l’educació secundària obligatòria i postobligatòria, o que han quedat al marge del sistema educatiu i persones joves universitàries de la ciutat de València. Són tallers “fes-ho tu mateixa/fes-ho amb les altres” en els quals, a través de la ràdio com a eina, aquests grups desenvoluparan una sèrie de programes radiofònics de caràcter cultural i històric, en els quals s’aprofundirà sobre la teoria i la praxi feminista i educativa d’una banda i, per un altre, partirem de les categories i de la mirada crítica desenvolupades pels feminismes per a generar reflexions entorn dels productes culturals contemporanis. Aquest projecte és una realització de l’Associació Alia amb la col·laboració del Col·lectiu Arremorar, d’ estudiants del Màster Universitari en Professorat d’Educació Secundària i de la Professora Donatella Donato i amb el suport de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació de la Universitat de València. Un projecte subvencionat per l’Ajuntament de València, a través de la Regidoria d’Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s